STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
17°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

DUŽNOST ŽUPANA PREUZIMA LUKIĆ: Osječko-baranjski župan Ivan Anušić bit će novi ministar obrane

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić bit će novi ministar obrane. Izvijestio je o tome premijer Andrej Plenković, a nakon što su danas u Banskim dvorima održane konzultacije s kandidatima za tu poziciju.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić bit će novi ministar obrane
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić bit će novi ministar obrane

Kako je premijer Plenković rekao nakon što je u subotu zbog teške nesreće razriješio dotadašnjeg ministra obrane Marija Banožića i nakon završenih konzultacija, za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade, predložio je Ivana Anušića. Dodao je i kako je dosadašnji župan Osječko-baranjske županije i potpredsjednik HDZ-a dobio na razini stranke potpunu podršku.

Tako da smo i prije sutrašnjeg sastanka koalicije dogovorili da uputim pismo predsjedniku Hrvatskoga sabora kojim predlažem imenovanje Ivana Anušića za potpredsjednika Vlade i ministra obrane. On je kao što znate već 6 i pol godina osječko-baranjski župan, prije toga je bio načelnik Općine Antunovac, hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata i jedan od četvero potpredjednika HDZ-a bio je u istom timu odvažno za Hrvatsku 2020. kada smo dobili 80-postotnu potporu članica i članova HDZ-a. Vjerujem da će Ivan Anušić vrlo kvalitetno obavljati dužnost ministra obrane do kraja mandata ove naše druge Vlade. On je na tu ponudu naravno odmah i pristao i spreman je pripremiti se za saslušanje na nadležnom saborskom odboru, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Plenković vjeruje da će procedura biti gotova u četvrtak, a rekao je i zašto se odlučio za Anušića.

To što ponekad imamo možda različita stajališta o pojedinim pitanjima ne znači da nismo dio istoga tima i dio najužega vodstva HDZ-a i logično je da Ivan s obzirom na svoje veliko iskustvo koje sada ima i u političkom angažmanu i na općinskoj i županijskoj razini, ali i u nacionalnom djelovanju kao bivši saborski zastupnik i kao hravtski branitelj ima sve reference da bude ministar obrane, uklopit će se u tim i funkcionirati normalno kao što je to bilo i do sada, dodaje Plenković.

Na mjesto osječko-baranjskog župana doći će dosadašnji zamjenik Mato Lukić.

- Što se tiče Osječko-baranjske županije zakon nalaže da u ovakvim situacijama nakon 2 godine mandata dužnost župana preuzima prvi zamjenik župana Osječko-baranjske županije i ja mogu samo reći da ćemo nastaviti raditi u onom smjeru koji je započeo župan i županov tim u kojem sam se i ja nalazio, a dobro znate da su i svi gospodarski pokazatelji i svi drugi pokazatelji i svi projekti koji su završeni, a i projekti koji su započeti radit ćemo u smjeru da se oni i dovrše, početi isto tako i nove planirane projekte tako da što se tiče županije stvari će funkcionirati zaista onako kako treba, kaže zamjenik župana osječko-baranjskog Mato Lukić.

Lukić je dodao i kako je izbor predsjednika Vlade logičan slijed i potvrda odličnog rada župana Ivana Anušića, a koji će, ne sumnja, obavljati dužnost ministra obrane predano jer je tako obavljao i dužnost župana te je siguran da će dati svoj obol u tom jako važnom ministarstvu.

- Iznimna mi je čast što sam predložen za ministra obrane i potpresjednika Vlade. Zahvaljujem se na potpori stranačkim kolegama i koalicijiskim partnerima, no prije svega predsjedniku Vlade i HDZ-a Andreju Plenkoviću, koji mi je ukazao povjerenje. Nastavljamo izvrsnu suradnju koju smo ostvarili u proteklim godinama, radeći na ključnim temama za boljitak Osječko-baranjske županije i Slavonije, kao i u okviru pobjedničkog tima Odvažno za Hrvatsku iz razdoblja unutarstranačkih izbora. Resor Ministarstva obrane je iznimno važan za Hrvatsku i u potpunosti sam spreman dati sve od sebe da očuvamo i dodatno osnažimo i osuvremenimo Hrvatsku vojsku i sve njene sastavnice. Smatram da višegodišnjim iskustvom u politici kao načelnik općine Antunovac i župan Osječko-baranjske županije te kao maloljetni dragovoljac Domovinskog rata mogu dati svoj doprinos i na nacionalnoj razini. Raduje me što će priliku na mjestu župana dobiti moj zamjenik Mato Lukić, izniman čovjek i profesionalac, koji je jamac da će se nastaviti realizacija svih projekata važnih za stanovnike Osječko-baranjske županije, rekao je župan osječko-baranjski župan Ivan Anušić.