STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

VLADI DAJU PET DANA DA SE PREDOMISLI: Seljaci: ''Dosta je, vrijeme je za odgovore i akciju''

Nakon 18. studenoga i kolone sjećanja u Vukovaru izlazimo traktorima na ceste i krećemo u masovne prosvjede, poručuju iz Stožera za obranu hrvatskoga sela. O pojedinostima i točnom datumu prosvjeda odlučit će na sastanku Stožera u Retkovcima. Ministarstvu poljoprivrede i Vladi daju rok od 5 dana da se predomisli i prihvati njihove zahtjeve.

Seljaci okupljeni oko Stožera za obranu hrvatskoga sela odlučni u svom naumu. Inzistiraju na hitnom zaustavljanju eutanazije zdravih svinja, omogućavanju  prometovanja i svinjokolja i ukidanju kategorizacije objekata.

Ogorčeni su što ih ministrica ne shvaća ozbiljno, a sastanak u Zagrebu napustili su jer, kažu, ne želi rješavati probleme hrvatskoga sela.

Mi smo rekli ministrici želimo biti partneri i pregovarači, ali na način da se ovi problemi rješavaju. Vi svrsishodno niste u tri tjedna odgovorili na naše pitanje. Niste se pojavili na sastanku u Retkovcima. Što bi mi kao Stožer trebali napraviti? Trebamo li podilaziti vama ili reći - dobro ne može se ništa riješiti, poubijajte cijelu Hrvatsku, ne samo svinje. Ne, ovo ovako ne ide. Rekao sam osobno ministrici – imate samo pitanje da ili ne, prihvaćate li naše zahtjeve ili ne prihvaćate naše zahtjeve, kaže nam Tomislav Pokrovac iz Stožera za obranu hrvatskog sela.

Ministarstvu i Vladi daju 5 dana da se, kažu, predomisle, a u protivnom izlaze traktorima na ceste. Poručuju kako su njihovi zahtjevi jasni, a vremena za čekanje više nema.

- Poslije Dana Vukovara mi idemo u velike prosvjede.  Mislim da je sazrjelo vrijeme da moramo zaštititi Hrvatsku. Volim ovu zemlju, branio sam ovu zemlju, i ovu zemlju nitko ne može privatizirati, niti se može ponašati ovako kako se ponaša. Vidimo sve afere, vidimo što se događa. Ne želimo da naša poljoprivreda, naše ratarstvo, svinjogojstvo, stočarstvo uđe u politizaciju i da se uništava sustavno iz godine u godinu. Gase se OPG-ovi, ljudi odlaze u Njemačku i Irsku. Mi to ne želimo, želimo reći jednom za svagda stop, dodaje Pokrovac.

Iz Stožera za obranu hrvatskoga sela posebno podsjećaju na, kako kažu, arogantnu tvrdnju premijera Plenkovića kako mu seljaci neće diktirati kada i gdje će doći na sastanak. Takvo ponašanje, zajedno s ministricom, jasno pokazuje njihov stav, napominju iz Stožera, zaključujući kako je dosta manipulacije i zanemarivanja te da neće stati sve dok se ne ispune seljački zahtjevi.