STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
32°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Crna kronika

NASTAVLJENO SUĐENJE: Svjedok Šego: ''Vojislav Medić je imao sve napisano o obrani Vukovara''

Na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje Vojislavu Mediću, bivšem operativcu i majoru JNA, optuženom za ratni zločin nad zarobljenim vukovarskim braniteljima. Medić je prošle godine uhićen na graničnom prijelazu Tovarnik i nalazi se u osječkom istražnom zatvoru.

Svjedok Šego: ''Vojislav Medić je imao sve napisano o obrani Vukovara''
Nastavljeno suđenje Vojislavu Mediću

Na klupu za svjedoke osječkog suda u slučaju Medić sjeo je još jedan vukovarski branitelj. Jozo Šego rođeni je Vukovarac, koji danas živi u Sesvetama. U obranu Vukovara uključio se u samim počecima, obnašao je dužnost načelnika logistike 3. bojne i bio jedan od sudionika, u ovome sudskom postupku, već toliko puta spominjanog sastanka kod generala Blage Zadre krajem kolovoza 91. godine.

U štabu je sjedio Blago Zadro i 4 policajca. Blago se digao i rekao da su ovo kolege došle iz Zagreba da nam pomognu u obrani grada. Među njima je bio i dotični iza mene, iza leđa, i imao je neki rokovnik i kako nas je Blago predstavljao on je stalno nešto pisao. Malo me to iritiralo, tko si ti, što pišeš, kaže svjedok Jozo Šego.

Tu je, kaže, osobu, vidio i nakon nekoliko dana u gradu, u Bosanskoj ulici, ali u civilu.

Opet pisanje. Nakon par dana vidio sam ga i u Slavonskoj ulici. Radio je što je želio, a je li to bilo za obranu i pomaganje nas iz Vukovara, to ne bih znao, dodaje Šego.

Vojislav Medić navodno je radio za agresorsku stranu gdje je i vrlo brzo prešao. Bio je obavještajac i major JNA, a tereti ga se da je ispitivao i mučio vukovarske branitelje, koji su završili u srbijanskim logorima.

Tek sam saznao za ime i prezime njegovo kad je došao Kovačić Ivo 14.9.92. godine. Nakon par dana smo se našli i pričali smo o svemu i svačemu i kaže on Josipe znaš tko me je ispitivao – Vojislav Medić, onaj što si bio živčan na njega, što je pisao u štabu, imao je sve napisano, malte ne i broj oružja, sve živo po punktovima, kako je tko gdje bio, kaže Šego.

Obrana optuženog i dalje tvrdi kako je riječ o zamjeni identiteta, a to ponavlja i sam Vojislav Medić, kojemu je proljetos produljen istražni zatvor.

Ja moram istaći da ovaj svjedok kao još neki, kao Ivo Kovačić, Lukić i tako dalje, da su oni mene zamijenili s nekim. Ja sam od 26.8.91. do 1.9. te godine bio dežurni istražni sudac, postoje dokazi u spisima. Dakle, ja nisam taj, oni govore o nečem drugom, je li to slučajna ili namjerna zamjena ja ne znam, kaže optuženi Vojislav Medić.

Nastavak suđenja najavljen je za 24. listopada, kada bi svoje iskaze trebala dati još dvoje od preostalih desetak svjedoka u ovome postupku.