STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

PRVA NAPADAČKA OPERACIJA HRVATSKE VOJSKE: U biljskom Parku branitelja obilježena obljetnica akcije ''Đavolja greda''

U vrijeme najtežih dana u Domovinskom ratu za Osijek, uspješno je provedena prva napadačka operacija Hrvatske vojske. Na današnji dan prije 32 godine, u akciji "Đavolja greda" neprijateljske snage potisnute su dalje od Osijeka u dubinu Baranje. Sudjelovale su snage vojske, policije, pa i riječna ratna flotila. Obljetnica te prve oslobodilačke akcije na istočnom bojištu obilježena je u biljskom Parku branitelja.

U biljskom Parku branitelja obilježena obljetnica akcije ''Đavolja greda''
U biljskom Parku branitelja obilježena obljetnica akcije ''Đavolja greda''

- Borili smo se s puno naoružanijim i žešćim neprijateljem, ali s voljom i srcem riješili smo i taj dio. Potisnuli smo neprijatelja u dubine prema Kopačkom ritu, i s tim dijelom smo spasili sigurnost grada Osijeka, i žitelja grada koji su ostali u Osijeku, kaže predsjednik Policijske udruge branitelja Baranje Ivan Pilinger.

- Nitko nije vjerovao u to, pa možda ni mi sami koji smo bili u to vrijeme. Obzirom da se neprijatelj toliko približio Osijeku, pa je bilo nemoguće živjeti, pogotovo u centru grada, uslijedila je akcija vojske i policije koja je urodila plodom. Potisnuli smo neprijatelja dalje od grada, i cijelo vrijeme takva linija je i ostala, kaže župan Osječko-baranjski Mato Lukić.