STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Crna kronika

DORH TRAŽI ISTRAŽNI ZATVOR: Zvonko Bede u lisicama doveden u Općinsko državno odvjetništvo

Zvonko Bede, vlasnik Drave International, nakon jučerašnjeg uhićenja, tijekom podneva ispitan je u Općinskom državnom odvjetništvu, gdje je doveden u lisicama. Nakon ispitivanja DORH je zatražio mjeru istražnog zatvora zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, što je odvjetnički tim Zvonka Bedea ocijenio apsurdnim.  

Zvonko Bede u lisicama doveden u Općinsko državno odvjetništvo
Zvonko Bede u lisicama doveden u Općinsko državno odvjetništvo

U lisicama i s kapuljačom na glavi, 71-godišnji Zvonko Bede, vlasnik Drave International, prijepodne je doveden u Općinsko državno odvjetništvo, gdje je ispitivan više od dva sata. Ranije su ispitana još dva osumnjičenika, 46-godišnjak i 47-godišnjak.

Policija je jutros medijima poslala priopćenje u kojem navode kako postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenih djela "Teška kaznena djela protiv okoliša u vezi kaznenog djela Ugrožavanje okoliša otpadom", "Ugrožavanje okoliša postrojenjem", kao i kaznenog djela "Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom".

Nakon ispitivanja, odvjetnički tim Zvonka Bedea izišao je pred medije frustriran.

- Radi se o jednom novom cirkusu u hrvatskom pravosuđu. Ovo je spektakl. Bio bih sretniji da je na mjestu zamjenika državnog odvjetnika bio domar. Uvjeren sam da bih sada sa svojim klijentom izišao van. Osjećam se kao klaun. To s pravosuđem nema veze. Naš je branjenik iznio okolnosnu obranu, iznio svaki detalj. Ne postoji nijedan element, već u ovoj fazi, za bilo kakvo daljnje postupanje. Zaista je suludo i apsurdno da zabavljamo ovdje medije i javnost na ovaj način. Osjećamo se katastrofalno, kaže odvjetnik Zvonka Bedea Mate Matić.

Mi već sada posjedujemo vještačke nalaze iz kojih proizlazi, da do zagađenja tla, vode i zraka nije došlo. Onda mi ne pričamo o opće opasnoj radnji, odnosno ugrožavanju života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom. Spominje li se u ovim kaznenim djelima išta vezano uz vatrogasca koji je nastradao? Ne spominje se, kaže odvjetnica Zvonka Bedea Dubravka Krklec.

Odvjetnik Matić čitavu situaciju ocijenio je kao pokušaj uništavanja važnog poslovnog subjekta na osječkom području.

Preko 500 zaposlenih, 2000 ljudi ovisi o tome, 200 vozača. Koji je interes? Koji je smisao? A, da mi tvrdimo da nema radnih mjesta. Tko to ima pravo na ovaj način, nenormalan i nezakonit, pokvaren, uništavati toliko obitelji. To je sramota. Ovo su puno veći problemi od ovoga koji je. Imamo ozbiljniji problema generalno, kaže Matić.

Stvarno ispada da su to montirani procesi, da se moraš brinuti za slobodu i sigurnost u hrvatskoj državi, kaže Krklec.

I dalje ostaje otvoreno pitanje uzroka požara.

Mi to ne znamo. Oni govore o samozapaljenju, kemijskim procesima. Do toga 4. listopada na temperaturi od 10 stupnjeva i vlazi, prema onome što smo od struke čuli, to je nemoguće. Gospodin Bede sumnja na podmetanje požara, obzirom na okolnosti prerezane žice i pokušaja provale u službene prostorije. Dosta okolnosti ukazuje da se radi o sasvim drugoj pozadini i puno široj priči. Drava International, kao pravna osoba, nije bila navedena u planu procjene rizika OBŽ. Trebate pitati župana zašto je to tako? Ako su znali i smatrali da Drava proizvodnjom ugrožava život i imovinu ove županije, kaže Krklec.

Po Bedea je u nadi da će ga pustiti došao i vozač u službenom vozilu Drave Inernational, no samo je mogao pogledom ispratiti policijski kombi. DORH je zatražio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

 

Na sve su danas reagirali priopćenjem i iz Domovinskog pokreta.

Kažu kako od početka traže da odgovorne osobe odgovaraju pred zakonom zbog posljedica požara nevjerojatnih razmjera. Ističu i kako javnosti još uvijek nisu poznati rezultati analize tla ekološke katastrofe. Obzirom na veliku većinu koja pokušava zataškati istinu, u DP-u kažu kako od prvog dana upozoravaju i prate rasplet događaja. Bivši župan Ivan Anušić je krenuo vrlo hrabro i oštro u istjerivanju pravde na vidjelo, no nakon što je iz Zagreba reagirao vrh HDZ-a Anušić se povukao, ocjenjuju u Domovinskom pokretu.

Kažu i kako su poduzete interne istrage koje dokazuju zagađenost terena oko Osijeka, a osobito zemlje na kojoj se dogodila ekološka katastrofa.

Podsjećaju i na izjavu vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića koji je izjavio da je ovo treći požar na lokaciji tvrtke, odnosno da mjere koje je vlasnik trebao poduzeti, to nisu bile. Također, ističu činjenicu da je Županija Dravi International izdala 10-godišnju dozvolu za rad bez obzira na ranije propuste, prijašnje požare i stradavanja radnika.

Stoga se pitaju je li se mogla spriječiti katastrofa u kojoj je teško stradao jedan vatrogasac? Zašto i dalje nisu poznati rezultati analize zahvaćenog područja? Zašto gradonačelnik Radić i župan Lukić negiraju odgovornost? Što su poduzeli sa svojih pozicija kako bi se preispitao rad ove tvrtke, koja predstavlja pravu ekološku bombu unatoč svim ranijim upozorenjima koje je vlasnik Bede znao, ali očito se na njih oglušio? Također se pitaju i zašto država dopušta vlasniku daljnje poslovanje bez da je vlasnik u svome poslovanju primijenio sve zaštitne mjere i sigurnosne protokole, te tko će odgovarati za ekološku katastrofu i ugrozu zdravlja naših sugrađana i stanovnika okolnih naselja, županija i pograničnih područja?

Zaključno, u Domovinskom pokretu traže da se o trošku vlasnika tvrtka Drava International izmjesti te da se svako buduće otvaranje sličnih postrojenja vodi najvišim europskim standardima zaštite okoliša i zdravlja stanovnika.