STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrana kao lijek

HRANA KAO LIJEK: Hranom protiv bolesti jetre!

Јetra za život važan organ, najveća je žlijezda u tijelu i obavlja puno važnih funkcija uključujući detoksifikaciјu, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih bjelančevina, te proizvodi žuč. Zbog toga je ovu žlijezdu itekako važno imati zdravu, a u čemu veliku ulogu ima naša prehrana, a koja može pomoći i kada dođe do oboljenja jetre.

Hranom protiv bolesti jetre!
Hrana kao lijek

Činjenica je da jetra ima zadaću metabolizirati gotovo svaku tvar koju unesemo u organizam te prevelikim i stalnim unosom štetnih tvari kao što su nezdrava prehrana, lijekovi i alkohol kroz određeni vremenski period oštećuje funkcija jetre. Stoga da bi jetra ostala zdrava treba izbjegavati masnu i tešku hrani kao i prezačinjenu. Prednost treba dati svježem voću i povrću i to prvenstveno u obliku kaša ili kompota. Meso bi se trebalo konzumirati kuhano, odnosno na lešo i prednost u odnosno na ostale vrste mesa treba dati peradi, a crveno meso jesti u malim količinama. Svakako treba pripaziti na unos tekućine i najbolje bi bilo unositi čistu vodu ili čajeve među kojima na prvom mjestu čaj od maslačka koji se pokazao kao jako dobar kod liječenja oboljelih od bolesti jetre. Isto tako silimarin koji nam daje biljka sikavica je izuzetno dobar, međutim tu treba pripaziti s dozom, odnosno pri samoj implementaciji trebalo bi se savjetovati sa svojim liječnikom. Opće je poznato da je pretjerana konzumacija alkohola jedan od glavnih uzročnika bolesti jetre, stoga ga svakako treba izbjegavati posebice kada se radi o već bolesnoj jetri.

Inače najčešća bolest jetre je masna jetra koja može biti privremeno stanje, ali ako se ne liječi dovesti do upale jetre odnosno hepatitisa.

Najčešći uzrok ove bolesti je alkohol, a koji može dovesti i do ciroze jetre. Stoga se u svakom slučaju treba držati podalje alkoholnih pića, te imati na umu da je jetra naravno prije no što se dovede u stanje koje se više ne može popraviti, organa koji ima veliku sposobnost regeneracije stoga je bez puno problema odnosno samo pravilnom prehranom i izbjegavanjem štetnih navika možete oporaviti i tako spriječiti bolesti koji ponekad mogu imati i kobne posljedice.