STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrana kao lijek

HRANA KAO LIJEK: Hranom protiv osteoporoze

Osteoporoza je metaboličko oboljenje samog kostura odnosno kostiju, od koje kosti postaju krhrke i mogu lako puknuti. Posebno je to izraženo kod starijih osoba, kod kojih može doći i do pucanja kuka, a što nažalost ponekada završava i fatalno. Stoga u starijoj dobi itekako trebamo biti oprezni kako ne bismo pali i polomili ruku ili nogu. No, ova bolest može se spriječiti, ali pod uvjetom da o svom zdravlju ili u ovom slučaju bolje rečeno prehrani počnemo voditi računa na vrijeme.

Hranom protiv osteoporoze
Ilustracija FOTO: Pixabay

Isto tako kada se već pojavi osteoporoza, možemo ju usporiti uvođenjem fizičke aktivnosti, boravkom na suncu te konzumirajući pravilnu prehanu.

Većina ljudi smatra da, kako bi spriječili osteoporozu, trebaju konzumirati mlijeko i mliječne proizvode. To je točno, jer su mliječni proizvodi bogati kalcijem, a mnogi preporučuju i morske plodove. No, kao i za mlijeko, tu je problem jer ti svi morski plodovi u sebe apsorbiraju neke teške metale s kojima isto tako ne treba pretjerivat nego pripaziti da ih se ne konzumira prečesto.

Dobro je jesti i voće i povrće posebice kiseli kupus, te grah odnosno mahunarke općenito. Nezabilazni za dobro zdravlje, u ovom slučaju kosti svakako su i orašasti plodovi bademi i kikiriki. Ono što bi trebalo smanjiti u prehrani je unos kave, a uvesti biljne čajeve, poput koprive, stolisnika i kadulje. I svakao treba još jednom istaknuti da zdrave kosti gradimo još kao djeca i u toj dobi najvažnije je pravilno se hraniti i konzumirati dosta D vitamina kako bi se razvile zdrave kosti i na taj način smanjila mogućnost nastanka osteoproze. I nikako ne manje važno puno se kretati što se prije svega ponovo odnosi na djecu koja danas puno više sjede za TV , laptopom ili mobitelom nego što su to činile generacije prije njih, a što dakako doprinosi lošem razvoju zdravih kostiju.