STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
32°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

PROMOCIJA SLAVONSKO-BARANJSKE GASTRONOMSKE DELICIJE: Kulen Novosel šampion 1. Ocjenjivanja kakvoće kulena na osječkom FAZOS-u

U Slavoniji i Baranji vrijeme je kulenijada, koje za cilj imaju promociju ove slavonsko-baranjske gastronomske delicije. Na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti proglašeni su najuspješniji proizvođači 1. Ocjenjivanja kakvoće kulena, kojega je organizirala ova institucija popunjavajući prazninu nastalu prestankom te aktivnosti u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kulen Novosel šampion 1. Ocjenjivanja kakvoće kulena na osječkom FAZOS-u
Kulen

Novo mjesto, a ista lica i osvajači medalja. Slađan Novosel iz Gata prvi je šampion Kulenijade Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.

Njegov kulen pobijedio je s 95.8 bodova, a sva tri s kojima se pojavio na ocjenjivanju osvojila su prva tri zlatna odličja.

- Uvijek je lijepo pobijedit na prvom ocjenjivanju. Mi smo ove godine sudjelovali na tri kulenijade i na sve tri smo šampioni. Znači, naš kulen je bio šampion u Orahovici, u Požegi i ovdje. Na te tri kulenijade smo i sudjelovali, na ostale nismo stigli otići. Drago nam je i danas da su naši kuleni zlatni, šampionski. Već 10 godina smo mi hrvatski vrh što dokazuju ocjenjivanja svake godine, od Gospodarske komore, od Jagodnjaka, Valpova, Đakova, gdje god se naš kulen pojavio, uvijek je bio prvi ili drugi, kaže Slađan Novoselšampion 1. Ocjenjivanja kakvoće kulena na FAZOS-u.

Na ocjenjivanje je ukupno pristiglo 33 uzorka kulena registriranih proizvođača, a dodjeljeno je 10 zlatnih, 13 srebrnih i 10 brončanih odličja. Među zlatnima našla su se i dva kulena OPG-a Birovljević, OPG-a Perakić, Mesoprerade, Udruge Baranjski kulen, Mesnice AS i Belja plus.

Pravila ocjenjivanja i ocjenjivačko povjerenstvo ostalo je gotovo identično onome u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

- Možda nismo očekivali da ćemo biti toliko privlačni, zbog prvog ocjenjivanja, kratko je bilo vrijeme tog prelaska, ali zahvalan sam zbilja svim sudionicima što su se odazvali. Kulen je bio izvrstan, može se reći, kaže prof. dr. sc. Goran Kušecpredsjednik Ocjenjivačkog panela, FAZOS.

Novo ocjenjivanje kulena samo je potvrdilo pozitivne trendove u podizanju kvalitete, koja iz godine u godinu raste, a zbog čega su posebno sretni i na osječkom FAZOS-u, koji želi biti potpora proizvodnji.

Mi kao fakultet sa svoje 62 godine tradicije, koji smo uvijek bili uz poljoprivredne proizvođače, uz transfer znanja i tehnologija, željeli smo u stvari poljoprivrednim proizvođačima osigurati mogućnost da i dalje kroz svoje vrijedne proizvode kao što je kulen, dodatno ih osnažimo i dajemo im mogućnost da kroz ovu ocjenu kulena, zahvalimo im na trudu i da ih potaknemo da proizvode još bolju našu gastronomsku slavonsku deliciju, kaže prof. dr. sc. Krunoslav Zmaićpredsjednik Organizacijskog odbora, dekan FAZOS-a.

Za kvalitetan proizvod nema problema na tržištu, kažu i proizvođači i struka. Izvrsnost kod kulena prepoznaje se po njegovom okusu, mirisu, izgledu, teksturi presjeka i sastavu, a ključna je usklađenost.

- Taj nekakav okus, koji je uravnotežen, znači, ne dominira ni jedan od začina, od češnjaka, paprike, sve se to mora osjetit, ali ne na način da ekstremno dominira, i normalno da nema tehnoloških grešaka koje su vidljive na tom izgledu presjeka, kaže izv. prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

Po završetku svečane dodjele priznanja nagrađeni proizvođači kulena i gosti imali su prigodu i kušati ocjenjene uzorke kulena, a cilj je FAZOS-a ovu Kulenijadu pretvoriti u dugogodišnju tradiciju.