STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
16°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

''NE MOŽE TO TAKO MILORADE'': Mlinarić: ''Pupovac ove godine neće baciti vijenac u Dunav, napravit ćemo živi lanac''

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić ponovio je danas u Saboru kako neće dopustiti Miloradu Pupovcu i SDSS-u da ove godine bace vijence u Dunav u Vukovaru dan uoči kolone sjećanja. Stat ćemo u živi lanac, poručio je Mlinarić, napominjući kako ne strahuje od mogućeg incidenta.

Ono što je najavio još prošle godine, to je Stipo Mlinarić odlučan i provesti u djelo. Spriječiti Milorada Pupovca da više nikada ne baci vijenac u Dunav 17. studenoga i na taj način uprlja žrtvu Vukovara.

Ja do svoje riječi držim, ove godine Milorad Pupovac neće baciti vijenac u Dunav, a sad ću vam reći i zašto. Nismo mi siledžije, nasilnici niti huligani, ali postoji crta ispod koje se ne ide, a ovo je crta ispod koje se ne ide, kaže Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

Pokazujući Zakon o Vukovaru kao mjestu pijeteta, kojega je, kaže, napravio Andrej Plenković, a ruku digao i Milorad Pupovac i njegov SDSS, Mlinarić je rekao kako u njemu piše da su dani pijeteta 17., 18., 19. i 20. studenog te da točno piše kome se i gdje pijetet odaje.

To je vukovarska bolnica, braniteljsko groblje, Ovčara, Borovo comerce, Velepromet. To nije Dunav gdje dolazi Milorad Pupovac raditi performans. Ne baca vijenac u Dunav Milorad Pupovac, vijenac baca Andrej Plenković. Ništa se ne radi što nije odobrio Andrej Plenković, kaže Mlinarić.

Za Vukovarce su četiri dana pijeteta Veliki tjedan, a 18. studeni Uskrs, naglasio je Mlinarić. U te dane vlada mir i tišina i nema provokacija, poručio je.

Neka kaže kome baca vijenac. Tko je ubijen 17.11. tamo gdje on baca vijenac. Ja sam to pitao i novinarku koja je bila s Radio Borova, koja ga prati u stopu, nije znala reći. Ja za svako obilježavanje, za svaku godišnjicu koju mi obilježavamo, krvavog stradanja u Vukovaru, znam svako ime i prezime, tko je poginuo i gdje je ubijen za 50 posto ljudi. Za neka mjesta ne znamo kao za dr. Šretera, ali možda zna gospodin Pupovac. Možda bi mu to bila ruka pomirenja da kaže gdje je dr. Šreter, kaže Mlinarić.

Možda je ruka pomirenja i da Dragana Jeckov pita svoje sumještane u Negoslavcima  gdje je zakopano 50-tak ljudi, dodao je Mlinarić.

- Iz Borova Sela moj prijatelj Šestan se vodi kao nestao. Njegova majka nema ni danas košticu da sahrani, kao što nema ni Mario Radić od svoga oca grob da može da može zapaliti svijeću. To Draganu Jeckov, Milorada Pupovca i ostale iz SDSS-a ne zanima, a to ne zanima ni Andreja Plenkovića. To je poraz, a s tim krše i zakon, koji su sami izglasali, ali ako će ga ove godine kršiti, ja ga čekam tamo. S koliko ljudi? Mogu dovesti koliko hoću, 100, 1000, 5000, to je na meni, ali stat ćemo u živi lanac, nećemo dati da se krše zakoni, kaže Mlinarić.

Poznato je da HDZ krši zakone gdje god stigne, od prometa do krađe i lopovluka, no ovaj zakon je za nas svetinja i neće ga nitko kršiti svojim performansima, poručio je Mlinarić.

Zašto je on to izabrao 17.11.? Radi znaka jednakosti agresora i žrtve. Ne može to tako Milorade, ne može to tako. A da ne može to tako, dokazao sam ti u godinu dana osnivanjem Centra dr. Ivana Šretera. Odi u DORH i pogledaj zadnju kaznenu prijavu gdje sve ovo što ti pokušavaš provući, ja ne znam jel to Andrej Plenković zna ili se pravi da ne zna, tamo točno piše, u dokumentaciji koja je njihova, da su to planirali 90.-te godine. Točno stoji skladište oružja u Srbiji teritorijalne obrane iz koje je uzeto oružje, točno stoji broj puške koju su zadužili u selima poput Trpinje, Bobote, Borova Sela, Bršadina, Negoslavaca. Pripremali su, organizirali su i vodili su agresiju na Republiku Hrvatsku, zaključuje Mlinarić.

Tu nema znaka jednakosti. Što je Milorad Pupovac bacao, bacao je. Od ove godine više neće, zaključio je Mlinarić, pozivajući premijera Plenkovića da se očituje o zakonu, a ministra Božinovića da ga ne krši.

Na poštivanje zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta pozvao je i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić, osvrnuvši se na temu podjela u državi i tko ih izaziva.

Dan antifašističke borbe je 22.6., ekskluzivni dan antifašizma za Milorada Pupovca je u Srbu. Hoćemo li dalje pričat? Gospodin Pupovac kao član većine trebao bi poštivati zakon Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, koji je 5.8 u Kninu. Međutim on ode i na Frušku goru, i u Novi Sad, i u Prijedor. Što tamo slavi, kao član većine?, pita zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

Naveo je kao primjer Radić i Vukovar, za kojega Pupovac kaže da je mjesto stradanja, a ne agresije te Jasenovac, gdje mu smeta ploča poginulih HOS-ovaca, a sebe naziva predstavnikom naroda žrtava.

Nama je potpuno jasno što se ovo radi i kakav je ovo plan. Ako on kaže da je predstavnik naroda žrtava u Jasenovcu, ja ću se poslužiti njegovim riječima, mi smo predstavnici isto naroda žrtava u Vukovaru, i nas to smeta, zaključuje Radić.

Za hrvatski narod i Vukovarce ovo razdoblje predstavlja nešto posebno, ponavljaju iz Domovinskog pokreta, zaključujući kako je sve ovo iznad politike.