STV Live
Srijeda, 01. prosinac 2021.
5°C
"Svaki neuspjeh je prilika za novi i pametniji početak." -H. Ford

Osječko-baranjska

30 GODINA OD OSNUTKA 132. BRIGADE HV NAŠICE – ORAHOVICA: Sjećati se poginulih, ali i brinuti o braniteljima među nama naša je zadaća

Kako su krenula velika obilježavanja 30-ih obljetnica vezanih uz Domovinski rat, tako je jučer veliki datum svečano obilježen i u Našicama. 19. listopada 1991. godine ustrojena je 132. Brigada Hrvatske vojske Našice – Orahovica. Tom prigodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska.

19. listopada 1991. godine -  jedan je od važnijih datuma našičkog kraja. Prije 30 godina osnovana je 132. Brigada Hrvatske vojske Našice – Orahovica.

''Našice je nedjeljivo od vojske. Ponosno je na svoje branitelje. Ono što je najvažnije danas bila je poruka promicati istinu o Domovinskom ratu, ali i odati počast onim najhrabrijima, onima koji su dali ono najvrjednije što su imali , a to su vlastiti životi", rekao je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

''Kroz brigadu je prošlo oko 5 tisuća ljudi. Nažalost život je izgubilo 59 pripadnika i preko 200 ih je ranjeno. Ratni put brigadu je vodio od zapadne Slavonije, preko zaleđa Osijeka s naglaskom na mjesto Ivanovac, dalje do Bosanske Posavine. Na kraju, Istok Republike Hrvatske", kaže ratni zapovjednik 132. Brigade HV Ante Jurišić.

''Hvala im na svemu što su učinili za RH. Pod vodstvom njihovim zapovjednika i vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana, tisućljetni san hrvatskog naroda postao je stvarnost. Stvorili smo domovinu na krvi i na žrtvi hrvatskih branitelja. Domovinski rat temelj je stvaranja Hrvatske i to se ne smije nikada zaboraviti. Neka je vječna hvala onima koji su svoje živote i zdravlje ugradili u stvaranje slobode i neovisne Republike Hrvatske", kaže izaslanik predsjednika Vlade RH i zamjenik župana osječko-baranjskog Josip Miletić.

Tijekom rata, u Našicama je djelovala i bolnica gdje je zbrinuto preko 1240 hrvatskih branitelja. No, bolnice i danas nastoje podići kvalitetu života branitelja preventivnim pregledima diljem Hrvatske..

''Upravo zbog činjenice da dnevno umire između 8 i 10 hrvatskih branitelja. Prosječna dob života hrvatskog branitelja je tek oko 51 godinu. Te činjenice su navele Vladu RH da krene s određenim koracima kako bi promijenila tu statistiku. I, evo, četiri godine se provode braniteljski pregledi. Pronađene su mnoge bolesti u samom začetku", kaže izaslanik predsjednika Sabora i ravnatelj Opće županijske bolnice Našice dr. Hrvoje Šimić.

Osim što se prisjećamo svih poginulih, ne smijemo zaboraviti brinuti o braniteljima koji su još uvijek među nama, zaključio je Šimić.