Osječko-baranjska
UPISI U SREDNJE ŠKOLE: Školovanje za konobara, kuhara i slastičara ponovno atraktivno
Bez konobara, kuhara i slastičara nema ugostiteljstva i turizma, važne hrvatske gospodarske grane. Upravo je taj kadar svake godine sve više tražen, ali i sve bolje plaćen. Dakako oni koji znaju kvalitetno raditi, a sva potrebna znanja i vještine mogu dobiti u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku koja upravo upisuje novu generaciju učenika.
Ako mladi pokažu zanimanje već u prvom razredu imaju riješeno pitanje gdje će raditi i to ne samo na sezoni.
- Gledamo da naše učenike što više ostavimo ovdje, malo se promijenila perspektiva i plaće su se promijenile ovdje kod nas tako da nije više da su oni tu potplaćeni, dobiju oni pristojna primanja, a onaj tko se pokaže bude i ovdje jako dobro plaćen“, kaže ravnatelj Andrej Kristek.
Ovdje obrazuju još i za recepcionara te turističko-hotelijerskog komercijalista. Planiraju upisati ukupno 120 učenika.
- Stvarno mogućnosti koje nudi ova škola nakon završetka nije samo da idu raditi, i stručna usavršavanja, nastavak obrazovanja, rad u nekim renomiranim hotelima, mogućnost vertikalne prohodnosti prema gore gdje onda oni mogu upisati neki fakultet, naravno opet gledamo da ih usmjeravamo prema fakultetima koji će se ticati struke hotelijerstvo i gastronomija to je na njima da odluče, dodaje Kristek.
