STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SVAKO PETO DIJETE JE ŽRTVA: U Hrvatskoj prisutni svi oblici vršnjačkog nasilja

Nazivanje pogrdnim riječima, isključivanje iz grupe, omalovažavanje na društvenim mrežama samo su mali dio sveprisutnog vršnjačkog nasilja. Na djecu i mlade ono ostavlja ozbiljne posljedice, a koja su rješenja za njegovo suzbijanje čulo se na Okruglom stolu koji je okupio stručnjake na osječkom Filozofskom fakultetu.

U Hrvatskoj prisutni svi oblici vršnjačkog nasilja
Okrugli stol na Filozofskom fakultetu

Svako peto dijete u Hrvatskoj žrtva je vršnjačkog, psihičkog ili verbalnog oblika nasilja prisutnog u odgojno-obrazovnim ustanovama. Na koji način poboljšati situaciju i biti učinkovitiji raspravljalo se na Okruglom stolu „Vršnjačko nasilje u školi – od prevencije do reakcije: Možemo li bolje?“ u Osijeku.

Preventivna aktivnost koja mora biti u svim školama, odnosno dostupna svoj djeci, za sada nije ujednačena, odnosno nije jednako dostupna za svu djecu. Važno je osnažiti odgojno-obrazovne djelatnike u prepoznavanju pokazatelja koji upućuju na moguće nasilje, ne samo odgojno-obrazovnih djelatnika već svih onih koji dolaze u kontakt s djecom, kaže Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Pravobraniteljica je istaknula i kako je nasilje koje dijete ispoljava zapravo njegov poziv upomoć:

Važno je takvu djecu na vrijeme prepoznati kako do nasilja ne bi došlo. Kada jednom dođe do nasilja, potrebno je raditi, odnosno pružiti pomoć djetetu koje je počinilo nasilje, djetetu koje je žrtva nasilja, ali isto tako i svoj ostaloj djeci koja su svjedočila nasilju.

A za to je potrebna bolja suradnja škola, centara za socijalnu skrb i policije.

Redovno, tijekom školske i radne godine provodimo niz naših preventivnih aktivnosti kojima upravo ukazujemo na taj problem pojave vršnjačkog nasilja, odnosno ukazujemo mladima da su neke stvari kažnjive što ponekad ne znaju da je to kažnjivo. Ukazujemo na to što napraviti u takvim situacijama, kome prijaviti nasilje, kako se samozaštiti i naravno sve ove preventivne aktivnosti što učiniti da uopće ne dođe do nasilja, kaže Robert Škorvaga iz Odjela prevencije PU osječko-baranjske.

Ukoliko djeca idu na izvanškolske aktivnosti, uključeni su u neke crkvene grupe, policajac koji je dio zajednice – svi su oni jako bitni da primijete što se događa, da upute djecu, da zapravo reagiraju u situacijama na dječjim igralištima, ulicama, na putu od škole do kuće, kaže Tena Velki, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek.

Osim policije, prema riječima Velki, istraživanja su pokazala da je u prevenciju nasilja u školama važno uključiti i ostalo školsko osoblje i roditelje, te kako ona mora biti sustavna.

Pokazale su se bitne razlike ukoliko se program provodi samo jednu godinu ili tri do pet godina uzastopno. Znači kada mi kontinuirano radimo na tome, onda su, naravno i puno bolji rezultati, kaže Velki.

Razgovor s djecom je ključan i rezultati su bolji ako su u kreiranje preventivnih programa uključeni svi sudionici, zaključila je.