STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrana kao lijek

HRANA KAO LIJEK: Kako pravilno skinuti višak kilograma?

Kako bi skinuli višak kilograma, mnogi se odlučuju za preparate pomoću kojih će višak skinuti brzo i bezbolno. Očekuju to uglavnom slušajuči reklame u kojima im proizvođači obećavaju upravo to.

Kako pravilno skinuti višak kilograma?
Ilustracija FOTO: PublicDomainPictures / Pixabay

No, u pravilu to i nije tko. Naime, kilogrami se, jasno je i potpunim laicima ne mogu skinuti bez promjene prehrambenih navika, i bez uključivanja nužne fizičke aktivnosti.

No, nije najgore to što će te popiti koju bočicu preparata, a da ne skinete neželjene kilograme, već što si ovakim preparatima možete ugroziti zdravlje. Naime, mnogi ove preparate uzimaju bez savjetovanja s liječnikom ili farmaceutom, a samo neke od poznatijih nuspojava su manično depresivna stanja koja mogu izazvati ti preparati, odnosno supstance koje sadrže, recimo, fen fen, jedan od poznatijih proizvoda, odnosno supstanci koje se nalaze u proizvodima za mršavljenje, a dokazano izazivaju depresiju.

Ima čak i slučajeva da su ljudi kako bi se riješili viška kilograma svjesno u svoj organizam unosili gliste ili razne parazite kako bi izazvali određena stanja koja bi dovela do gubitka kilograma.

Stoga, ukoliko uistinu želite skinuti višak kilograma treba znati da pokušate izbjeći sumnjive preparate i znati da skidanje kilograma u pravilu ide sporo ako se radi na zdrav i priprodan način.

Ono što će pomoći da se to i dogodi je smanjiti unos hrane, pojačati fizičku aktivnost, grickalice zamijeniti voćem i povrćem ili recimo pokušati primjeniti sve poznatiju metodu hranjenja u okviru 8 sati dnevno a koja je do sada u brojnim slučajevima pokazala izvrsne rezultate.

I nikako ne treba zaboraviti da smo kilograme zahvaljujući nepravilnim prehrambenim navika, dobili smo kroz duži vremenski period, a ne unutar dva dana pa je isto tako nerealno očekivati da ćemo unutar dva dana, dva tjedna ili dva mjeseca izgubiti sve to suvišno masno tkivo koje smo skupili. Optimalan gubitak kilograma je pola kilograma do kilogram tjedno. Na takav način nećemo ugroziti svoje zdravlje. Toliko je zdravo za naš organizam i na taj način ćemo očuvati svoje zdravlje. Sve što je puno više prevelik je šok za organizam, tu automatski dolazi do nedostatka pojedinih nutrijenata. Dolazi do disbalansa, na takav način si usporavamo metabolizam i možemo ugroziti svoje zdravlje.