Osječko-baranjska
UGOSTITELJSKO-TURISTIČKA ŠKOLA: Pobjednici WorldSkills-a natjecat će se na Zagrebačkom velesajmu
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek i danas je izložila vrhunske slastice, ovoga puta natjecateljske. U sklopu dvodnevnog natjecanja više od 30 sudionika pokazat će najbolje od onoga što su naučili u dosadašnjem obrazovanju. Uz slastičarstva, danas se natjecalo u još dvije discipline – poslovanje recepcije hotela i poslovanje turističke agencije.
WorldSkills Croatia 2022. izlučno je regionalno dvodnevno natjecanje koje se održava u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek.
- Danas su na rasporedu discipline Slastičarstvo, Poslovanje turističke agencije i Poslovanje recepcije hotela. Danas imamo ukupno 13 škola, a sutra malo više. Sutra su na rasporedu Kuharstvo i Ugostiteljsko posluživanje koje su dosta zanimljive discipline. Učenici su spremni, dolaze iz naše regije. Ove godine imamo i malu promjenu, tako da nam dolaze gosti iz Poreča tako da ćemo vidjeti kako to rade kolege s mora, kaže ravnatelj UTŠO dr. sc. Andrej Kristek.
Učenici su spremni, dolaze iz naše regije. Ove godine imamo i malu promjenu, tako da nam dolaze gosti iz Poreča tako da ćemo vidjeti kako to rade kolege s mora
- Danas konkretno rade restoranski desert. Osnovne namirnice su mak i višnje. Vidjet ćemo kako će to na kraju ispasti, za sada su jako dobri. Što je bitno za jednog slastičara da bi bio dobar u svom poslu? Osnovna je ljubav prema slastičarstvu jer kada nešto voliš, onda to radiš sa zadovoljstvom i napreduješ, kaže majstor slastičar Dajana Bošnjak.
A u disciplini Poslovanje recepcije hotela važno je biti ljubazan, komunikativan i poznavati tri strana jezika.
- Moram napraviti ponudu za njihovo putovanje, moram organizirati njihovo putovanje i moram to prezentirati. Moram biti organizator, odrediti u kojem će hotelu odsjesti, što im hotel pruža, kakve su hotelske sobe i sve to dokazati slikama, kaže Josipa Kesegić iz Srednje strukovne škola Vinkovci.
- Imamo različite module u ovom dijelu natjecanja, meni kao mentoru su nepoznati, s obzirom na to da naše natjecatelje nismo smjeli uputiti. Imamo dva front office i jedan back office modula, radi se o prijemu gosta, rezervaciji, odnosno zaprimanju rezervacije u hotelu, odgovor na prigovore, upite gostiju i slično, kaže profesorica UTŠO Lucija Zbiljski.
Sutra su na rasporedu discipline Kuharstvo i Ugostiteljsko posluživanje, a upravo će ovo natjecanje dati najbolje učenike koji će se natjecati na Zagrebačkom velesajmu.
